De Russische regering heeft een officiële klacht ingediend bij de Verenigde Naties tegen een tweetal toespraken van het hoofd van de VN-mensenrechtenorganisatie, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. 

In de toespraken trekt Al-Hussein van leer tegen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. De Russische VN-gezant Vitaly Churkin heeft op 13 september zijn beklag gedaan over de toespraken bij secretaris-generaal Ban Ki-moon, zo vertellen diplomaten aan persbureau AP.

In een speech die Al-Hussein gaf in Cleveland drie maanden voor de nominatie van Trump, zei hij dat Trump zwaarbevochten sociale principes aanviel.

Begin vorige maand moest Trump het weer ontgelden. In Den Haag sprak Al-Hussein zijn ongenoegen uit over de politiek van Trump en andere Europese leiders zoals Geert Wilders en Nigel Farage.

Bemoeienis

Trump wil de banden met Rusland aanhalen mocht hij de nieuwe president worden. Hij prees eerder al het leiderschap van president Vladimir Poetin. 

Het Russische protest bij de VN suggereert bemoeienis van het Kremlin in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, schrijft het persbureau. Het Kremlin ontkent dit. Een woordvoerder van Trump wil niet ingaan op de klacht.