De broer van de man die woensdag in Brussel twee agenten neerstak blijft voorlopig in de cel. Een rechter gaf daar vrijdag toestemming voor op grond van "deelname aan de activiteiten van een terroristische groep", aldus het federaal parket.

De in 1970 geboren Aboubaker D. werd op de dag van de steekpartij aangehouden. Donderdag bleek al dat justitie de dader, de 43-jarige Hicham D., mag vasthouden op verdenking van "poging tot moord in een terroristische context en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep". De broers zijn Belgen van Marokkaanse afkomst

Hicham D. stak woensdag twee agenten neer in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Bij hem thuis zijn geen wapens of explosieven gevonden.

De oud-militair en kickbokser had contacten met Syriëstrijders, maar werd niet als een groot risico gezien. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verklaarde donderdag dat de veiligheidsdienst op 19 september informatie over D. had rondgestuurd. Hij laat uitzoeken waarom de gemeente en lokale politie hier niet van de op de hoogte waren.