In Ethiopië zijn deze week weer twee Nederlandse bedrijven aangevallen. Eerder werden ook al een sapbedrijf en een tuinbouwbedrijf belaagd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval bevestigd. Het is niet duidelijk om welke bedrijven het gaat.

Het tuinbouwbedrijf, Esmeralda Farms, besloot begin september uit Ethiopië te vertrekken na soortgelijke aanvallen. Het bedrijf had tien miljoen euro schade geleden en moest zeshonderd medewerkers ontslaan. Ook de Nederlandse vestiging werd gesloten.

De voortdurende aanvallen volgen op een al langer lopend conflict tussen enkele bevolkingsgroepen en de autoriteiten. De economie groeit sneller dan waar ook in Afrika, maar een aantal bevolkingsstammen zegt daar niet van mee te profiteren en keert zich tegen de regering.

Niet enige doelwit

De Nederlandse bedrijven zijn niet het enige doelwit; de afgelopen week werden volgens lokale media zeker elf buitenlandse bedrijven aangevallen. In Ethiopië zitten zo’n 130 Nederlandse bedrijven; het gaat grotendeels om tuinbouworganisaties.

Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de Ethiopische autoriteiten om politiebescherming voor de Nederlandse bloemenkwekerijen gevraagd. Zij noemt de situatie "echt zorgelijk".

Bij rellen die vorige week uitbraken in de stad Bishoftu, vlakbij Addis Abeba, zijn vele tientallen doden en gewonden gevallen. De rellen braken uit toen mensen tijdens een festival hun ongenoegen over het regime lieten blijken.