De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Dat heeft het Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt. Santos krijgt de prijs voor "zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde".

Volgens het comité heeft Santos consequent geprobeerd het vredesproces vooruit te stuwen. De president wordt ook geprezen vanwege zijn besluit om het vredesakkoord in een referendum voor te leggen aan het volk.

"De prijs moet ook gezien worden als een eerbetoon aan het Colombiaanse volk, dat ondanks zware ontberingen en misstanden de hoop op vrede niet heeft opgegeven, en aan alle partijen die een bijdrage hebben geleverd aan het vredesproces", meldt het comité. "Dit eerbetoon is niet in de laatste plaats bedoeld voor de vertegenwoordigers van de talloze slachtoffers van de burgeroorlog."

Volk

Santos zei dat hij de prijs "in de naam van het volk" in ontvangst neemt. Volgens de president is Colombia "heel dichtbij" het bereiken van vrede.

De enige prijs die ik wil is vrede. Met die mededeling reageerde de leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC op de toekenning van de Nobelprijs aan Santos. "De enige prijs die wij ambiëren, is vrede met sociale gerechtigheid voor een Colombia zonder paramilitarisme, zonder wraak en leugens", liet Rodrigo Londono via Twitter weten.

Video: Colombiaanse president krijgt Nobelprijs voor de Vrede

Colombiaanse president Santos krijgt Nobelprijs voor de Vrede
Colombiaanse president Santos krijgt Nobelprijs voor de Vrede

FARC

Santos onderhandelde jarenlang met rebellenbeweging FARC en sloot recentelijk na meer dan vijftig jaar oorlog vrede met de beweging. Het akkoord werd in een referendum echter verworpen door een krappe meerderheid van de Colombianen.

Het comité benadrukt dat de uitslag van het referendum niet hoeft te betekenen dat het vredesproces dood is. "Het referendum was geen stemming vóór of tegen vrede. Wat het 'nee'-kamp verwierp, was niet de vredeswens, maar een specifiek vredesakkoord."

Bij de burgeroorlog in Colombia kwamen in vijf decennia meer dan 220.000 mensen om het leven. Zeker zes miljoen mensen moesten vluchten voor het geweld.

Video: Deze Nobelprijswinnaars gingen Santos voor

De winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede van de afgelopen vijf jaar
De winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede van de afgelopen vijf jaar