Het aantal doden op Haïti en Cuba door de orkaan Matthew is gestegen tot 140. De storm raast donderdag over de Bahama's en komt in de nacht van donderdag op vrijdag aan in de Amerikaanse staat Florida.

Lokale autoriteiten hebben donderdag bekendgemaakt dat op de eilandstaat Haïti zeker 136 mensen het leven verloren. Haïti werd deze week samen met Cuba hard getroffen door de sterkste orkaan in negen jaar, die windsnelheden haalde van 230 kilometer per uur.

Veel mensen kwamen om door omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers traden.

Het is nog niet duidelijk welke schade op de Bahama's is aangericht. Ooggetuigen maken melding van drie meter hoge stormvloedgolven op de zuidelijke eilanden. Dodelijke slachtoffers zijn nog niet gemeld. 

In de staten Florida, Georgia en South Carolina hebben naar schatting 1,5 miljoen mensen hun huis verlaten. Zij hebben elders bescherming gezocht of zijn onderweg.

Pad orkaan Matthew

Noodtoestand

President Barack Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor Florida en South Carolina. Vliegmaatschappijen hebben inmiddels 2.500 vluchten geschrapt. Het vliegveld van Orlando gaat donderdagavond dicht.

De gouverneur van de staat waarschuwde dat de situatie "catastrofaal" kan worden en dat golven een hoogte van 2,7 meter kunnen bereiken. "Ga niet surfen, ga niet het strand op. Dat wordt je dood", zei hij. "Er is geen reden om niet te vertrekken". In Florida zijn ongeveer 3.500 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd.

Video: Overstromingen in Haïti door orkaan Matthew

Dodental door orkaan Matthew loopt op
Dodental door orkaan Matthew loopt op

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer 5125 geopend voor de slachtoffers van de orkaan. Volgens de humanitaire organisatie is de situatie op Haïti alarmerend en hebben honderdduizenden mensen daar direct hulp nodig.

Het zuidwesten van Haïti heeft het zwaar te verduren gehad. Het is niet duidelijk hoe groot de schade hier is omdat het gebied moeilijk bereikbaar is. Bruggen zijn hier ingestort en wegen zijn weggespoeld.