Het Syrische leger heeft donderdag belangrijke terreinwinst geboekt in de zwaar bevochten stad Aleppo. Het veroverde een belangrijk deel van de wijk Bustan al-Basha nabij het centrum, een plek die de rebellen stevig in handen leken te hebben.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten omschrijft de wijk als een van de belangrijkste frontgebieden in de verdeelde stad. De luchtmacht heeft de afgelopen periode zware bombardementen op vooral het oostelijk deel van Aleppo uitgevoerd om de tegenstand van de rebellen te breken.

Het leger zei woensdag de bevolking van de gehavende stad de gelegenheid te geven te vertrekken of humanitaire hulp aan te voeren. Daartoe worden de luchtaanvallen tijdelijk beperkt.

De VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura herhaalde donderdag in Zwitserland opnieuw dat de wereld "een morele plicht heeft" de humanitaire tragedie in Aleppo te beëindigen. Alleen al de afgelopen dagen zijn driehonderd mensen in het oosten van de stad omgekomen door de bombardementen die de Syrische luchtmacht met steun van Rusland uitvoert.