De orkaan Matthew, die de afgelopen week over het Caribisch gebied raast, heeft in Haïti en Cuba zeker 25 levens geëist. Het is de hevigste storm in tien jaar in het gebied. 

In de Dominicaanse Republiek vielen vier slachtoffers door overstromingen. In Haïti eiste Matthew zeker 21 levens. Eerder kwamen ook al zes mensen om door Matthew. Met snelheden tot 230 kilometer per uur is Matthew de sterkste orkaan in het gebied in ongeveer tien jaar. 

In Haïti en de Dominicaanse Republiek werden de afgelopen dagen honderdduizenden mensen geëvacueerd wegens de komst van Matthew. 

De storm leidde tot veel overstromingen. Ook werden er zeker honderden huizen vernield, werden boten uit havens getild en was er veel schade in stedelijke gebieden als gevolg van de orkaan.

De verkiezingen die voor 9 oktober in Haïti gepland stonden, zijn in verband met de orkaan voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Video: Orkaan Matthew eist opnieuw levens

Orkaan Matthew eist opnieuw levens in Caribisch gebied
Orkaan Matthew eist opnieuw levens in Caribisch gebied

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten hebben miljoenen bewoners in South-Carolina en Florida een evacuatie-advies gekregen. De gouverneurs van beide staten waarschuwde voor een catastrofe als Matthew, zoals nu wordt verwacht, op volle sterkte het Amerikaanse vasteland bereikt.

Gouverneur Nikki Haley van de Amerikaanse staat South Carolina wil meer dan een miljoen bewoners aan de kust evacueren vanwege de orkaan Matthew die onderweg is naar de VS. Matthew wordt vrijdag of zaterdag in de staat verwacht. Er zijn honderden schoolbussen geregeld die de bewoners in de kustgebieden naar veiligere locaties kunnen brengen. 

Noodtoestand

Het is de bedoeling dat meer dan miljoen Amerikanen een veilig onderkomen zoeken op zeker honderd mijl van de kust. Ook in Florida is uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama zou woensdag een bezoek brengen aan Florida, maar heeft dit bezoek afgezegd.

Verkiezingen

Het is de eerste storm in vier jaar tijd in het Caribisch gebied die categorie 5 bereikt. Op Curaçao werden de verkiezingen die vrijdag zouden plaatsvinden uitgesteld vanwege de orkaan. Alle scholen waren vrijdag op Curaçao dicht en veel bedrijven hadden hun deuren gesloten.