Syrië vermindert het aantal luchtaanvallen op en beschietingen van de zwaar bevochten stad Aleppo. Dat besluit is genomen door het opperbevel van het Syrische leger met het doel de humanitaire situatie in de gehavende stad te verbeteren.

 

Dat heeft de Syrische staatstelevisie woensdag bekendgemaakt.

Het leger zegt dat de rebellen in het oostelijk deel van de stad de bevolking tijdens beschietingen als levend schild gebruikten. Het uitvoeren van minder aanvallen moet ervoor zorgen degenen die de stad willen verlaten daar ruimte voor krijgen. 

Dialoog

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergei Lavrov hebben woensdag telefonisch contact gehad over de situatie in Syrië.

Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse zaken. Het gesprek vond plaats op verzoek van Amerika.

Donderdag brak het Witte Huis de dialoog met Rusland over wapenstilstand in Syrië af vanwege de bloederige strijd die gaande is in de stad Aleppo.

Rusland heeft volgens de VS de VN-resoluties en de mensenrechten niet gerespecteerd in Syrië en gekozen voor het voortzetten van de militaire handelingen in Syrië. Hierdoor kan er geen humanitaire hulp worden geboden aan de burgers van Aleppo, die lijden onder de aanhoudende luchtaanvallen.

De VS verwijt Rusland de afgelopen dagen de hevige luchtaanvallen op Aleppo te steunen. Hierbij zijn zeker tientallen burgers omgekomen en is onder meer een ziekenhuis vernietigd.

Strijd

De Russen zeiden in een reactie dat het afbreken van de dialoog de strijd tegen jihadisten in dat land schaadt en toont dat de Amerikaanse regering niet van plan is of niet in staat haar verplichtingen in die strijd na te komen.

De twee ministers hebben ook gesproken over de crisis in Oekraïne en over Russische samenwerking met de VN Veiligheidsraad wat betreft Noord-Korea.