De Israëlische kustwacht heeft een schip met vrouwelijke activisten op weg naar de Gazastrook onderschept. Vermoedelijk wordt het vaartuig naar de haven Ashdod gebracht of geëscorteerd, melden Israëlische media.

De vrouwelijke bemanning van de Zaytouna-Oliva protesteert met de zeereis tegen de al tien jaar durende belegering van de overbevolkte Gazastrook.

Aan boord zijn zeker dertien vrouwen en twee bemanningsleden uit minstens negen verschillende landen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders aan boord, wel een Noord-Ierse Nobelprijswinnares (1976) Mairead Maguire.

Actievoerders meldden dat het schip onder Nederlandse vlag vaart, maar dat heeft volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geen enkele juridische betekenis. Het vaartuig staat namelijk niet in het vlagregister van Nederland of Curaçao. Het beschikt wel over een document van de Nederlandse watersportbond, maar het vaart daarmee niet officieel onder Nederlandse vlag.

Video: Inwoners Gaza wachten op komst boot

Inwoners Gaza wachten op activistenboot
Inwoners Gaza wachten op activistenboot

Isolatie

Israël houdt de strook in een wurggreep, vooral sinds 2007 de beweging Hamas er de touwtjes in handen kreeg. De Egyptische regering van president Abdul Fatah al-Sisi ondersteunt doorgaans de isolatie van deze smalle kuststrook, waar naar schatting meer dan vijfduizend mensen per vierkante kilometer vrijwel zonder bestaansbronnen opeengepakt zitten.

De zeeblokkade van de Gazastrook is nog niet eerder doorbroken. In 2010 vielen Israëlische commando's een groot schip met hulpgoederen en activisten uit Turkije aan. Daarbij werden negen Turkse opvarenden gedood.