De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gewaarschuwd dat het land "in een grijze zone is beland" nadat de bevolking het vredesakkoord met de FARC heeft afgewezen. Het akkoord zou eind deze maand aflopen.

Santos overlegt woensdag met zijn voorganger en politieke rivaal Alvaro Uribe over de vraag hoe het verder moet met het vredesproces na het referendum van zondag.

Uribe was de drijvende kracht achter de afwijzing in het referendum van het vredesakkoord dat Santos met de FARC had bereikt. Uribes voorganger ex-president Andrés Pastrana komt ook naar het crisisberaad.

Uribe was president van 2002 tot 2010. Hij zette met veel succes in op een militaire overwinning op de ooit marxistische rebellenbeweging. Uribe dunde de gelederen van de FARC drastisch uit.

Santos wilde vervolgens zijn land eindelijk vrede brengen door de FARC via onderhandelingen de wapens te laten neerleggen. Na bijna vier jaar onderhandelen in Havana konden Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño 26 september het vredesakkoord tekenen.

Parlementszetels

Santos schreef een referendum uit, ervan uitgaande dat de kiezers voor vrede zouden stemmen. Uribe voerde de campagne tegen het akkoord aan. Hij vindt het niet kunnen dat FARC-leden zonder straf mogen terugkeren in de maatschappij en dat de beweging parlementszetels krijgt toegewezen.

Tegen de verwachtingen in werd de overeenkomst verworpen. Het akkoord was na drie jaar en negen maanden onderhandelen in Havana tot stand gekomen.

De FARC wil volgens leider Rodrigo Londono nog steeds vrede ondanks de uitslag: "De FARC wil in de toekomst woorden gebruiken in plaats van wapens. Colombianen die vrede willen, kunnen op ons rekenen. Vrede zal overwinnen.

Video: Conflict tussen FARC en regering Colombia

Overzicht: Conflict tussen FARC en regering Colombia
Overzicht: Conflict tussen FARC en regering Colombia