De Filipijnse leider Rodrigo Duterte heeft Barack Obama dinsdag opnieuw geschoffeerd. Hij zei dat de Amerikaanse president "naar de hel kan lopen".

In een andere toespraak beklemtoonde Duterte dat het hem niets uitmaakt dat de VS geen wapens wil verkopen aan de Filipijnen, omdat Rusland en China die wel graag zullen leveren.

"Misschien breek ik wel met Amerika", liet Duterte zich ook ontvallen. Hij verklaarde dan te zullen handelen met China en Rusland. Die landen hebben misschien niet een ideologie die past bij de Filipijnen, maar volgens Duterte respecteren ze het land in ieder geval. 

In Washington werd met verbazing gereageerd op de laatste tirade van de Filipijnse president. "Eerlijk gezegd lijkt het nogal in tegenspraak met de warme relatie die bestaat tussen het Filipijnse en Amerikaanse volk en de betekenis van onze samenwerking."

Video: Filipijnse president Duterte: 'Obama kan naar de hel lopen'

Filipijnse president Duterte: 'Obama kan naar de hel lopen'
Filipijnse president Duterte: 'Obama kan naar de hel lopen'

Escalatie

Volgens woordvoerder John Kirby van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat deze nauwe band nog steeds. Het Witte Huis heeft geen officiële berichtgeving ontvangen uit Manila.

Video: Duterte noemde Obama eerder een 'klootzak'

Duterte noemt Obama 'klootzak'
Duterte noemt Obama 'klootzak'