Gouverneur Nikki Haley van de Amerikaanse staat South Carolina wil meer dan een miljoen bewoners aan de kust evacueren vanwege de orkaan Matthew die onderweg is naar de VS.

De orkaan, de hevigste die in tien jaar over het Caribische gebied raast, lijkt rechtsteeks af te stevenen op South-Carolina.

De gouverneur heeft het besluit genomen na overleg met het National Hurricane Center. De verwachting is dat Matthew vrijdag of zaterdag de Amerikaanse kust bereikt.

De evacuaties zijn niet vrijwillig, beklemtoonde Haley tijdens een persconferentie. "Een evacuatie is een evacuatie." Er zijn honderden schoolbussen geregeld die de bewoners in de kustgebieden naar veilige gebieden kunnen vervoeren.

De orkaan is in de nacht van dinsdag op woensdag Cuba gepasseerd en is nu onderweg naar de Verenigde Staten. In Cuba bereikte de orkaan een windsnelheid van 140 mijl per uur.

Video: South Carolina wil miljoen mensen evacueren voor orkaan Matthew

South Carolina wil miljoen mensen evacueren voor orkaan Matthew
South Carolina wil miljoen mensen evacueren voor orkaan Matthew

Florida

De gouverneur vraagt burgers in het gebied die op eigen kracht kunnen evacueren dat nu al te doen. Het is de bedoeling dat de miljoen Amerikanen die het betreft een gebied zoeken dat zeker 100 mijl van de kust vandaan ligt.

Ook in Florida is uit voorzorg al de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama zou woensdag een bezoek brengen aan Florida, maar heeft afgezegd.

Haïti

Door orkaan Matthew zijn tot nu toe waarschijnlijk minstens zes mensen omgekomen. De orkaan is onderweg naar Cuba en deed dinsdag al Haïti en de Dominicaanse Republiek aan.

Ook veel huizen zijn beschadigd geraakt. De VS heeft hulp aangeboden in de vorm van hulpgoederen en helicopters voor evacuaties.

Met snelheden tot 230 kilometer per uur is Matthew de sterkste orkaan in het gebied in ongeveer tien jaar. Naar verwachting bereikt Matthew later op de dinsdag Cuba.

Video: Orkaan Matthew raast over Haïti

Orkaan Matthew raast over Haïti
Orkaan Matthew raast over Haïti

Scholen dicht

Het is de eerste storm in vier jaar tijd in het Caribisch gebied die categorie 5 bereikt. Eerder kostte de storm ook op het Caribische eiland St Vincent een persoon het leven.

Op Curaçao werden de verkiezingen die vrijdag zouden plaatsvinden uitgesteld vanwege de orkaan. Alle scholen waren vrijdag op Curaçao dicht en veel bedrijven hadden hun deuren gesloten.