President Joseph Kabila van Congo heeft besloten de verkiezingen die in december plaats zouden vinden uit te stellen. Hij stelt dat het land er nog niet klaar voor is.

"Ik wil voorkomen dat grote groepen mensen niet kunnen stemmen", stelde Kabila dinsdag in Dar Es Salaam tijdens een bijeenkomst met journalisten.

De nationale commissie die de verkiezingen organiseert noemt nu december 2018 als deadline.

"Er zijn zeker 10 miljoen kiezers nog niet geregistreerd", aldus Kabila. "Het zou niet eerlijk zijn om de stemmen van deze mensen niet mee te laten tellen." Congo kent bijna 80 miljoen inwoners.

Video: President van Congo stelt verkiezingen uit

Gewelddadige protesten

In september braken er in het land gewelddadige protesten uit tegen Kabila. De betogers waren woedend over zijn plannen om de verkiezingen uit te stellen.

Zij zagen daarin een poging van Kabila om ook na het verstrijken van zijn termijn in december aan de macht te blijven. Bij de protesten, die hardhandig de kop in werden gedrukt, kwamen 32 mensen om het leven.

Oppositiepartijen kondigden toen aan dat er nieuwe rellen zouden komen als Kabila zijn voornemens de verkiezingen uit te stellen zou doorzetten.

Kalmte

De Franse president Hollande deed na de vorige rellen een oproep gedaan om de rust terug te laten keren in Congo en de geplande verkiezingen in december door te laten gaan. 

De Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie hebben net als Frankrijk ook tot kalmte gemaand.

Video: Politieke onrust in Congo

Burgeroorlogen

Sinds Congo onafhankelijk werd in 1960 is het er politiek gezien nog nooit echt rustig geweest. Diverse legerleiders heersten over het land nadat voormalig overheerser België zich had teruggetrokken.

Tussen 1996 en 2003 kwamen miljoenen mensen om tijdens een lange en bloedige burgeroorlog. In 2003 greep Kabila de macht, de zoon van de voormalige president Laurent Kabila die in 2001 door een staatsgreep om het leven kwam.

In december 2016 loopt officieel zijn derde termijn als staatshoofd af.