De Duitse aanklager zal komiek Jan Böhmermann niet vervolgen. Böhmermann werd verdacht van het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan van Turkije.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Mainz.

Uit het strafrechtelijk onderzoek zou niet met genoeg zekerheid geconcludeerd kunnen worden dat Böhmermann strafbare handelingen heeft gepleegd.

Onderwerp van het onderzoek was een gedicht dat Böhmermann in maart dit jaar op tv voordroeg. De komiek maakte de Turkse president in zijn satirische programma onder andere uit voor geitenneuker en pedofiel.

Erdogan voelde zich door dat bericht beledigd en heeft daarop in Duitsland een aanklacht ingediend. Bondskanselier Angela Merkel besloot vervolgens dat het OM inderdaad mocht gaan bekijken of vervolging van Böhmermann mogelijk was.

Het Duitse wetboek van strafrecht verbiedt beledigingen tegen buitenlandse bevriende staatshoofden, maar laat het aan de overheid om te beslissen of officieren van justitie een strafzaak mogen beginnen. Ook in Nederland staat op belediging van een bevriend staatshoofd een maximum straf van twee jaar cel.

Op 2 november dient er nog wel een privaatrechtelijke zaak van Erdoğan tegen Böhmermann.