Het lichaam van de zondag in Libië omgekomen persfotograaf Jeroen Oerlemans is dinsdag aangekomen in de Libische hoofdstad Tripoli.

Het stoffelijk overschot vertrok rond 14:00 uur per auto uit Misrata en kwam om 18.00 uur aan in Tripoli. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aan NU.nl weten.

Libische autoriteiten hebben de auto's voor het vervoer ter beschikking gesteld. Vlak voor het vertrek uit Misrata heeft er een korte ceremonie plaatsgevonden.

Vanuit de hoofdstad wordt het stoffelijk overschot naar Nederland gerepatrieerd, via een niet-rechtstreekse vlucht. Het is nog niet bekend wanneer dit gebeurt.

"De ambassade moet nog allerlei administratieve handelingen verrichten, zoals een pas verstrekken en stempels afgeven. Dat kan enige tijd in beslag nemen, maar de autoriteiten zijn zeer welwillend", aldus een woordvoerder. 

Oerlemans werd in Sirte door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten, hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen.