Orkaan Matthew, een storm van de vierde categorie die momenteel over het Caribisch gebied trekt, is dinsdag aan land gekomen op het eiland Haïti.

Volgens het Amerikaanse nationale orkaaninstituut bereikt Matthew eerst het westelijke deel van het eiland. Matthew gaat gepaard met stormvloeden, hevige regenval en zware windstoten tot wel 230 kilometer per uur. Ook verwacht het instituut bijvoorbeeld modderstromen als gevolg van de hevige regenval. 

Honderdduizenden mensen lopen hierdoor gevaar en zouden eigenlijk geëvacueerd moeten worden. Veel mensen weigeren hun huizen echter te verlaten uit angst voor plunderingen, laten de lokale autoriteiten weten. 

Maandag kreeg Haïti al te maken met de buitenste banden van de orkaan. Door de harde wind en regen ontstonden vloedgolven waardoor tientallen huizen onder water kwamen te staan. Ook viel op verschillende plaatsen in het westen van Haïti de stroom uit. 

Aardbeving

Matthew treft Haïti zes jaar naar na de zware aardbeving. Meer dan 200.000 mensen kwamen bij die ramp om het leven. Het land is nog steeds bezig met de wederopbouw, waardoor veel overlevenden nog in tentenkampen wonen. 

Vrijdag raasde Matthew al langs Curaçao. Verkiezingen daar werden uitgesteld en scholen bleven dicht. Tot nu toe kostte de orkaan aan één persoon het leven.

Naar verwachting trekt Matthew na Haïti verder in de richting van onder andere Jamaica en Cuba. Ook daar worden maatregelen getroffen om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken.