Donald Trump moet per direct de activiteiten van zijn Trump Foundation stopzetten omdat de stichting niet de juiste papieren heeft om donaties te ontvangen. 

Dat heeft de procureur-generaal in New York maandag bepaald. Er mogen geen donaties meer in ontvangst worden genomen, zo schrijft The Washington Post.

Uit belastinggegevens blijkt dat Trumps Foundation sinds 2008 door alleen donaties van anderen in leven werd gehouden. Voor die tijd stak Trump ook zelf nog geld in de stichting. 

De Trump Foundation heeft zich echter nooit geregistreerd onder artikel 7A van de New Yorkse wetgeving, iets wat verplicht is voor elk goed doel dat meer dan 25.000 dollar per jaar krijgt van anderen. Als gevolg hiervan kon de organisatie controles en afspraken omzeilen die volgens de New Yorkse wet uitgevoerd moeten worden als een bedrijf donaties krijgt. 

Vijftien dagen

Trump Foundation moet binnen vijftien dagen al het benodigde papierwerk aanleveren. Ook moeten alle financiële rapporten van de afgelopen jaren geopenbaard worden. "Als de Trump Foundation niet stopt met het werven van fondsen en het benodigde papierwerk niet inlevert, dan zal dit worden gezien als fraude", aldus de procureur-generaal. 

Trump is zelf de president van de stichting. Er zijn geen werknemers in dienst en het bestuur bestaat naast Trump uit zijn drie kinderen en een werknemer van de Trump Organization.