De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is maandag begonnen met pogingen zijn vredesproces met de rebellenbeweging FARC te redden.

Hij verzamelt politieke leiders om zich heen om te spreken over de mogelijkheid het afgewezen vredesakkoord in een gewijzigde vorm acceptabel te maken, melden Colombiaanse media. De huidige overeenkomst blijft voorlopig gelden en de FARC lieten weten verder te willen zoeken naar vrede.

Belangrijke gesprekspartners van Santos zijn mensen uit het kamp van ex-president Alvaro Uribe. Uribe keerde zich fel tegen het akkoord, omdat volgens hem de FARC-leden nog geen dag cel voor hun misdaden hoeven te vrezen.

De bevolking mocht zich zondag uitspreken over een definitief akkoord. Tegen de verwachtingen in werd de overeenkomst verworpen. Het akkoord was na drie jaar en negen maanden onderhandelen in Havana tot stand gekomen.

Video: Conflict tussen FARC en regering Colombia

Formaliteit

Het werd in aanwezigheid van tal van buitenlandse gasten maandag 26 september feestelijk getekend. Santos dacht dat het referendum slechts een formaliteit zou zijn. In een reactie zei hij dat de wapenstilstand met de FARC van kracht zal blijven.

De FARC wil volgens leider Rodrigo Londono nog steeds vrede ondanks de uitslag: "De FARC wil in de toekomst woorden gebruiken in plaats van wapens. Colombianen die vrede willen, kunnen op ons rekenen. Vrede zal overwinnen."

Monsterzege

De monsterzege voor het akkoord na meer dan vijftig jaar bloedvergieten bleef uit. De opkomst was bedroevend laag en ruim de helft stemde tegen. Van de 35 miljoen stemgerechtigden kwamen er circa 13 miljoen stemmen. Colombiaanse media stellen dat Santos heeft onderschat hoe groot de afkeer van de FARC is.

De man die de terreurgroep in zijn presidentschap (2002-2010) militair op de knieën dwong, Uribe, is de grote winnaar van zondag. Santos kan zonder hem geen kant meer op.

Bij het definitieve akkoord zou de rebellengroep zich mogen ontbinden en verdergaan als politieke partij in het land. Er zijn op dit moment nog zevenduizend rebellen aangesloten bij de FARC.