Orkaan Matthew wordt maandagochtend Nederlandse tijd aan land verwacht in de noordelijke Caraïben. Jamaica, Haïti en Cuba zijn in de hoogste staat van paraatheid. 

De landen hebben meerdere kustgebieden en eilanden geëvacueerd. Op Cuba zijn dit weekend ook verschillende vluchten geannuleerd.

Matthew beweegt zich langzaam richting Haïti en Jamaica. Het National Hurricane Center waarschuwt voor windsnelheden tot 230 kilometer per uur. Dat gaat gepaard met veel regen. In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston staan verschillende straten al blank.

"We maken ons zorgen", zegt de Haïtiaanse minister van Binnenlandse Zaken Francois Anick Joseph. In de hoofdstad Port-au-Prince is een crisiscentrum ingericht: "We willen dat iedereen weet dat het menens is nu."

Vijfde categorie

Haïti is arm en dat maakt het kwetsbaar voor natuurgeweld. De zware aardbeving van 2010 staat veel Haïtianen nog vers in het geheugen gegrift. Meer dan 200.000 mensen kwamen daarbij om het leven. 

Orkaan Matthew is de sterkste storm sinds negen jaar in het Caribisch gebied. Zaterdag nam de orkaan verder in kracht toe. Het is nu een storm van de vijfde categorie, de hoogste categorie die een tropische cycloon kan krijgen. 

Vrijdag raasde Matthew langs Curaçao. Verkiezingen daar werden uitgesteld en scholen bleven dicht. Tot nu toe kostte de orkaan aan één persoon het leven.