Een krappe meerderheid van de Colombianen heeft in een referendum tegen het vredesakkoord tussen de regering en rebellenbeweging FARC gestemd. 

Van de Colombianen die naar de stembus zijn gegaan, heeft 50,23 procent van de stemmers tegen het akkoord gestemd. 

Het verschil tussen het 'ja'-kamp en het 'nee'-kamp is minder dan 63.000 stemmen van ongeveer dertien miljoen stemmen in totaal. Met een opkomst van ongeveer 37 procent is het referendum geldig.

Aanvankelijk werd gedacht dat zeker tweederde van de Colombianen vóór het vredesakkoord zou stemmen. 

Wapenstilstand

President Juan Manuel Santos zegt in een reactie dat de wapenstilstand met de FARC van kracht zal blijven.

Maandag spreekt hij met alle politieke partijen om een manier te vinden waarop het vredesproces door kan blijven gaan. "De uitslag zal de stabiliteit van Colombia niet aantasten", reageert de president.

De FARC wil volgens leider Rodrigo Londono nog steeds vrede ondanks de uitslag: "De FARC wil in de toekomst woorden gebruiken in plaats van wapens. Colombianen die vrede willen, kunnen op ons rekenen. Vrede zal overwinnen."

Video: President Santos reageert op uitslag

Akkoord

Met het akkoord dat maandag werd getekend, kwam een einde aan 52 jaar vijandigheden tussen de marxistische beweging en de Colombiaanse regering. De bevolking mocht zich zondag uitspreken over een definitief akkoord.

Bij het definitieve akkoord zou de rebellengroep zich mogen ontbinden en verdergaan als politieke partij in het land. Er zijn op dit moment nog zevenduizend rebellen aangesloten bij de FARC.

De onderhandelingen voor het vredesakkoord hebben vier jaar geduurd en werden gedaan in de Cubaanse hoofdstad Havana. 

Oorlog

Aan het roer van het 'nee'-kamp stond voormalig president Alvaro Uribe. Hij is van mening dat de rebellen moeten boeten voor hun misdaden. In plaats van zetels verdienen ze een gevangenisstraf, aldus Uribe.

Video: Zo verliep de strijd tussen FARC en de regering in Colombia