De Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans is zondag gedood in Libië. Dat heeft journalist Joanie de Rijke bevestigd tegenover het Belgische tijdschrift Knack. De Rijke was met Oerlemans op reportage.

Oerlemans is doodgeschoten door een scherpschutter van terreurbeweging Islamitische Staat in de Libische stad Sirte.

"Hij had zijn vest aan maar de kogel raakte hem langs de zijkant in het hart", liet Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom weten op Twitter. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van Oerlemans bevestigd. De familie is op de hoogte gebracht.

"Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt is dieptriest", liet minister Bert Koenders weten in een verklaring.

Vest

Oerlemans had zondag een kogelwerend vest aan en een helm op, zei De Rijke tegen Nieuwsuur. "Hij was helemaal in orde. Hij deed gewoon zijn werk", aldus De Rijke.

Volgens de journaliste was Oerlemans met een groep mannen meegegaan richting salafisten. Kort daarna werd ze geroepen, omdat de Nederlander was neergeschoten toen hij een weg probeerde over te steken.

Ze vermoedt dat Oerlemans per ongeluk is neergeschoten door scherpschutters van IS.

Reportage

Oerlemans en De Rijke waren op reportage om een verhaal te maken over ontmijning in Libië en het gevecht in de Libische stad Sirte.

Volgens De Rijke was het erg druk in het gebied waar Oerlemans geraakt werd. "Hij heeft pech gehad. Het had ook iemand anders kunnen zijn."

Ontvoering

Oerlemans werd in 2012 ontvoerd in het noorden van Syrië. Hij zat samen met de Britse journalist John Cantlie tien dagen vast. Ze werden uiteindelijk bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger.

Drie Britse mannen werden aangeklaagd voor de ontvoering. Omdat Oerlemans en Cantlie om onduidelijke redenen niet optraden als getuigen, gingen de drie verdachten vrijuit. Er was te weinig bewijs.

NVJ

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het "diep- en dieptriest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed".

Hij noemt het een slag voor de Nederlandse journalistiek. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL wenst nabestaanden "heel veel sterkte". "Rust zacht, Jeroen."