Het referendum in Hongarije over de herverdeling van vluchtelingen heeft niet de minimale opkomst van 50 procent bereikt. Daarmee is de stemming van zondag ongeldig verklaard.

Dat maakte de vicevoorzitter van de conservatieve regeringspartij Fidesz, Gergely Gurlas, zondag bekend op basis van een voorlopige uitslag. Aan het referendum nam rond de 45 procent van de 8 miljoen stemgerechtigden deel. Dat zijn ruim 3,3 miljoen mensen.

Met 94,8 procent van de stemmen geteld, blijkt dat zo'n 98,2 procent 'nee' heeft gestemd, meldt de Hongaarse kiescommissie. De stembureaus in Hongarije sloten om 19.00 uur.

Het aantal nee-stemmen was voor vicepresident Gergely Gulas reden om te spreken van een ''verpletterende overwinning'', ondanks de lage opkomst. 

Opvang

Hongaarse kiezers mochten uitspreken of ze het eens zijn met de verplichte opvang van vluchtelingen, aan de hand van het migrantenquotom van de Europese Unie. De Hongaren verzetten zich tot nog toe sterk tegen de opvang van vluchtelingen.

"Wilt u dat de Europese Unie ook zonder toestemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?" was de vraag die de kiezers moesten beantwoorden. Volgens de afspraken zou Hongarije 1.294 vluchtelingen moeten opnemen.

Belangrijkste voorvechter van een 'nee' is premier Viktor Orbán, die met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land heeft aangejaagd. Hij zei, na het uitbrengen van zijn stem zondagochtend in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, dat hij volgende week naar Brussel zal gaan om gesprekken te voeren.