De Turkse politie heeft de broer gearresteerd van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Turkije achter de couppoging in juli zit. Kutbettin Gülen werd in de havenstad Izmir opgepakt door speciale antiterreureenheden. 

Dat melden Turkse media zondag. 

Kutbettin is de eerste van de drie nog levende broers van Fethullah Gülen die is opgepakt in Turkije. Eerder werd een neef van de geestelijke gearresteerd in het Oost-Turkse Erzurum.

Kutbettin Gülen zou kortgeleden zijn teruggekeerd in Turkije. De Turkse autoriteiten beschuldigen hem officieel lid te zijn van een terroristische organisatie en het 'aanzetten van haat door het verspreiden van verklaringen van FETO', zoals de partij wordt genoemd door de Turkse regering.

Staatsgreep

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli zijn duizenden vermeende aanhangers van de geestelijke Gülen ontslagen of opgepakt.

De Turkse president Erdogan zegt zeker te zijn dat Gülen achter de coup zat. Gülen woont al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Turkije heeft aan de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd. 

Video: Wie is Fethullah Gülen?