In Colombia zijn mensen zondagochtend (lokale tijd) naar de stembussen gegaan om te stemmen over een voorgenomen vredesakkoord tussen de regering en rebellenbeweging FARC. 

De twee partijen zetten op 26 september na vier jaar onderhandelen hun handtekening onder het akkoord in Havana. De historische overeenkomst kwam na 52 jaar vijandigheid tot stand. Vele andere vredespogingen liepen stuk op wantrouwen tussen beide partijen of het schenden van gemaakte afspraken.

Een definitief akkoord zou betekenen dat de FARC zich ontbindt als rebellengroep en verder gaat als politieke partij. Op dit moment zijn nog ongeveer zevenduizend strijders aangesloten bij de FARC. Binnen zes maanden moeten alle guerillastrijders hun wapens neerleggen.

Video: Colombianen naar de stembus voor referendum over verdrag met FARC

Landbouwgrond

Het vredesverdrag moet verder leiden tot een eerlijkere verdeling van landbouwgrond en belooft armoedebestrijding en ontwikkeling van het platteland.

Peilingen gaven tot nog toe een wisselend beeld over het draagvlak dat onder de Colombiaanse bevolking bestaat voor de vrede. Mogelijk wordt het een nek-aan-nekrace. De stembussen sluiten zondag om 23.00 uur lokale tijd. Om het referendum geldig te laten zijn, is een opkomst van slechts 13 procent (zo'n 4,5 miljoen Colombianen) nodig.

President Santos

"Als de bevolking de overeenkomst verwerpt, dan zullen we dat accepteren en zal de oorlog nog twintig of dertig jaar doorgaan", zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voorafgaand aan het referendum.

Het conflict tussen de FARC en het Colombiaanse leger heeft in meer dan vijf decennia aan zeker 220.000 mensen het leven gekost.

Video: Zo verliep de strijd tussen FARC en de regering in Colombia