In Hongarije zijn zondagochtend om 6.00 uur de stembureaus opengegaan. Hongaren mogen zich middels een referendum uitspreken over de komst van vluchtelingen naar hun land.

Het gaat dan om de verplichte opvang van vluchtelingen aan de hand van het migrantenquotum zoals dat is afgesproken binnen de Europese Unie, om op die manier vluchtelingen her te verdelen. Hongarije verzet zich tot nu toe sterk tegen de opvang van vluchtelingen die de EU binnenkomen.

"Wilt u dat de Europese Unie ook zonder toestemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?", is de vraag die de kiezers moeten beantwoorden. Volgens de afspraken zou Hongarije 1.294 vluchtelingen moeten opnemen.

Belangrijkste voorvechter van een "nee" is premier Viktor Orbán, die met zijn campagne het antivreemdelingensentiment in het land aanjaagt. Hij zei, na het uitbrengen van zijn stem zondagochtend in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, dat hij volgende week naar Brussel zal gaan om gesprekken te voeren. "Ik zal er voor proberen te zorgen, mocht dit een goede uitslag worden, dat Hongarije niet verplicht wordt om mensen te accepteren waar we niet mee willen samenleven."

Ook zei hij dat zijn regering de grondwet na de stemming wellicht gaat aanpassen.

Video: Hongaren naar de stembus voor referendum over migranten

Hek

Hongarije vormde vorig jaar het middelpunt van de Europese vluchtelingencrisis, toen dagelijks duizenden asielzoekers het land overspoelden en in het belangrijkste treinstation van Boedapest een vluchtelingenkamp ontstond. Orbán riep de instroom een halt toe met de bouw van een hek aan de zuidgrens.

De stemlokalen sluiten om 19.00 uur. Een voorlopige uitslag wordt een uur later verwacht. Minstens de helft van de stemmers moet opdagen om het referendum rechtsgeldig te maken. De uitslag is niet bindend.