Israëlische oud-president Shimon Peres begraven in Jeruzalem

Shimon Peres is vrijdag begraven in Jeruzalem. Na een rouwdienst met drieduizend genodigden is het lichaam van de voormalige Israëlische president bijgezet op de nationale begraafplaats op de Herzlberg.

De Nobel-vredesprijswinnaar overleed woensdag op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware hersenbloeding, twee weken eerder.

De kist met zijn stoffelijk overschot werd door een militaire erewacht van het parlement gedragen. De Amerikaanse president Obama riep in zijn grafrede op de vredesinspanningen van Peres voort te zetten. "De verantwoordelijkheid ligt in handen van de volgende generatie van Israël", zei hij.

Bij de uitvaart was ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas aanwezig. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu begroette Abbas bij zijn aankomst en schudde hem de hand, berichtte de krant Haaretz. Obama noemt de aanwezigheid van Abbas "een herinnering aan onafgemaakte zaken van vrede".

Netanyahu en Abbas, die in de afgelopen jaren maar niet met elkaar om de tafel konden komen, hadden elkaar kort voor de plechtigheid gesproken en de hand geschud.

Bekijk beelden van de uitvaart:

Veiligheid

De plechtigheden waren met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Ruim achtduizend politiemensen waren op de been en straten in het centrum van Jeruzalem waren afgesloten. Meer dan zeventig landen waren vertegenwoordigd; namens de Nederlandse regering was minister-president Mark Rutte aanwezig. Ook de vroegere president Bill Clinton was naar Israël gereisd.

Peres heeft zijn droom van vrede niet in vervulling zien gaan, zei Obama. Peres had het goed begrepen: "De Joden zijn er niet voor bestemd om over een ander volk te heersen", zei de Amerikaanse president.

Tegelijkertijd hekelde hij het feit dat te veel Arabieren van jongs af haat tegen Israël wordt bijgebracht. Clinton zei dat Peres door zijn critici vaak als "naïeve, al te optimistische dromer" werd afgeschilderd. "Ze hadden het alleen fout met het naïeve deel."

Aanvoerder

Netanyahu prees Peres als "een van de grootste aanvoerders van ons volk". De huidige president Rivlin noemde diens dood een "reusachtig persoonlijk en nationaal verlies" en het einde van het "tijdperk der giganten".

Israëls bekendste schrijver, Amos Oz, riep op tot voortzetting van Peres' inspanningen voor een vreedzame regeling in het Midden-Oosten. Een akkoord met de Palestijnen is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, zei Oz. "Maar waar zijn de opvolgers van Peres?" vroeg hij zich af.

Lees meer over:
Tip de redactie