De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal aanwezig zijn bij de begrafenis van de Israëlische oud-premier en -president Shimon Peres, melden AFP en AP donderdag op basis van verklaringen van overheidsvertegenwoordigers. 

Israël is donderdag begonnen afscheid te nemen van Peres, die opgebaard ligt in het Israëlische parlementsgebouw. 

Premier Benjamin Netanyahu en huidig president Reuven Rivlin legden donderdag een krans. Ook oppositieleider Yitzhak Herzog en parlementsvoorzitter Yuli Edelstein waren in de Knesset om Peres de laatste eer te bewijzen.

Obama

Peres wordt vrijdag begraven en tientallen regeringsleiders zullen de ceremonie bijwonen. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama vliegt voor de dienst naar Israël. Ex-president Bill Clinton kwam donderdag al aan en brengt donderdag nog een bezoek aan de Knesset. Vrijdag woont hij de dienst bij, ook namens zijn vrouw Hillary.

Bill Clinton was in de jaren negentig als president betrokken bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden. Voor het vredesakkoord kregen Peres, de toenmalige premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede.

Video: Israël neemt afscheid van Shimon Peres