Hoofdverdachte reeks neonazistische moorden spreekt in NSU-proces

Beate Zschäpe, de hoofdverdachte van een reeks neonazistische moorden in Duitsland, heeft donderdag voor het eerst iets gezegd in het NSU-proces. 

Zschäpe, die als lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) bij tien moorden betrokken zou zijn geweest, zei dat ze zich niet meer identificeert met het gedachtegoed van de NSU.

Zschäpe zei in een korte verklaring dat ze zich vroeger vereenzelvigde "met delen van het nationalistische gedachtengoed'', maar dat dat niet langer het geval is. "Tegenwoordig beoordeel ik mensen niet meer op basis van hun afkomst of politieke denkbeelden, maar op basis van hun gedrag'', aldus Zschäpe.

Dönermoorden

Het proces tegen Zschäpe en enkele andere NSU'ers begon in 2013. Tussen 2000 en 2006 zou ze samen met Uwe Mundlos en Uwe Bönhardt tien mensen hebben vermoord, onder wie negen van buitenlandse komaf. Ook wordt ze verdacht van betrokkenheid bij twee bomaanslagen en diverse overvallen. Mundlos en Bönhardt pleegden in 2011 zelfmoord.

Die misdaden stonden toen bekend als 'Dönermoorden' omdat politie en inlichtingendiensten ten onrechte uitgingen van afrekeningen tussen criminele buitenlanders. Pas later werd de extreem rechtse achtergrond van de vermoedelijke daders duidelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie