'57 gevaarlijke individuen geïdentificeerd in Molenbeek'

In het Belgische Molenbeek zijn 57 gevaarlijke individuen geïdentificeerd. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon donderdagochtend gezegd op de Brusselse radiozender Bruzz.

Daarmee presenteert hij de eerste resultaten uit het zogenaamde Kanaalplan, dat radicalisering, extremisme en terrorisme in en om Brussel moet aanpakken.

De 57 personen worden nauwgezet in de gaten gehouden en staan op de lijst van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD). De groep bestaat vooral uit teruggekeerde Syriëstrijders, waarvan 27 op het punt zouden kunnen staan weer terug te keren naar Syrië.

Daarnaast zijn ook moskeeën en andere aan de individuen gerelateerde organisaties onderzocht. Ook die worden in de gaten gehouden. 

Huiszoekingen

De politie deed in het kader van het plan 5.000 huiszoekingen. "Want burgemeester Schepmans (van Molenbeek) had geen helder idee van wie waar precies woonde", aldus de minister tegen Bruzz.

De minister geeft aan voor de uitvoer van het Kanaalplan nog meer agenten te gaan werven, en vijf nieuwe gemeenten erbij te betrekken.

Molenbeek 

Na de aanslagen in Parijs van november 2015 werd vaak een link gelegd tussen de wijk en islamitische terreurdaden. Zeker drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs woonden er.

Op 18 maart 2016 Salah Abdeslam, die wordt verdacht bij betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, in Molenbeek opgepakt. Hij verbleef in het huis van vrienden.

Abdeslam blijft zwijgen over zijn rol bij de aanslagen. Begin september werd Abdeslam naar het paleis van justitie in Parijs overgebracht. Hij zal volgens Franse media worden verhoord door antiterrorismerechters.

Video: Politie doorzoekt huizen in Molenbeek

Lees meer over:
Tip de redactie