Amerika stuurt 600 militairen naar Irak voor offensief IS-bolwerk Mosul

De Verenigde Staten sturen zeshonderd extra militairen naar het Iraakse Mosul om het regeringsleger te ondersteunen in een offensief tegen Islamitische Staat.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter woensdag bevestigd. Met de extra inzet komt het totaal van Amerikaanse troepen in Irak op bijna 5.300. 

Mosul, na Baghdad de grootste stad in Irak, is sinds juni 2014 in handen van IS, maar het Iraakse leger heeft inmiddels grote delen rondom de stad heroverd.

Half september slaagde het Iraakse leger er met hulp van de VS in om het stadje Shirqat in de buurt van Mosul te heroveren. Daarop gaven Irak en de Verenigde Staten aan dat de aanval op Mosul mogelijk deze maand nog wordt ingezet. 

Obama

President Obama zei vorige week in een verklaring dat het Iraakse leger Mosul naar verwachting "vrij snel" zal kunnen bevrijden. Obama waarschuwde wel dat het een "grote uitdaging wordt voor het leger". 

De zeshonderd Amerikaanse militairen worden grotendeels gevestigd op luchthaven Qayara en zouden vooral worden gestuurd voor trainingsdoeleinden en advies. De Verenigde Staten voeren ook regelmatig luchtaanvallen uit op IS in Irak.

Lees meer over:
Tip de redactie