Congolese militieleider Bemba gaat in beroep tegen celstraf ICC

De Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba gaat in beroep tegen de celstraf die het Internationaal Strafhof (ICC) hem eerder dit jaar opgelegde.

Dat meldt persbureau AFP.

Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben de Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba veroordeeld tot achttien jaar cel.

Zij houden hem verantwoordelijk voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachting en plundering hebben toegestaan. 

Vicepresident

Bemba was ooit vicepresident van de Democratische Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert.

De advocaten van Bemba stelden tijdens het ICC-proces dat de losgeslagen strijders niet meer onder bevel van Bemba stonden toen ze de misdaden begingen. Ze trokken op met Centraal-Afrikaanse troepen en luisterden niet meer naar Bemba.

Traagheid

Bemba werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde meer dan vier jaar.

De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door rivaal Bemba uit te schakelen.

Lees meer over:
Tip de redactie