Deel zuiden van Australië zit zonder stroom na hevige storm

Een groot deel van het zuiden van Australië zit zonder stroom als gevolg van hevige stormen die gepaard gingen met zwaar onweer. Vrijwel alle 1,6 miljoen inwoners van de deelstaat South Australia zijn verstoken van elektriciteit.

Volgens de energiemaatschappij gaat de storing nog tot zeker donderdagochtend (lokale tijd) duren.

De regering van de deelstaat heeft in allerijl een alarmcentrale ingesteld. De ziekenhuizen en andere hulpverleners zijn de eersten die aan stroom worden geholpen.

Bewoners is aangeraden radio's met batterijen te kopen zodat overheidsadviezen kunnen worden gevolgd. Een van de gevolgen is ook dat het mobieletelefoonverkeer geleidelijk overal uitvalt omdat de zendmasten snel door hun noodzakelijke stroomvoorraad raken.

Video: Deel zuiden van Australië zonder stroom door storm

Vliegveld

Veel vluchten vanuit Adelaide Airport zijn geannuleerd of vertraagd vanwege de stroomuitval. Ook heeft de politie motorrijders gewaarschuwd om niet de weg op te gaan, omdat verkeerslichten niet functioneren.

Storm en onweer hebben onder meer een grote krachtcentrale in Port Augusta onklaar gemaakt. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een dergelijke stroomstoring werd gerapporteerd.

Lees meer over:
Tip de redactie