'Syrisch regeringsleger bombardeert ziekenhuizen Aleppo'

Het Syrisch regeringsleger heeft tijdens bombardementen in Aleppo twee grote ziekenhuizen in de stad geraakt.

Dat meldt het Franse persbureau AFP woensdag. Bij de bombardementen zijn zeker twee patiënten om het leven gekomen, ook zijn drie medewerkers van de ziekenhuizen gewond geraakt. Het is nog onduidelijk of er meer slachtoffers zijn.

Volgens medewerkers zijn de ziekenhuizen buiten werking gesteld. Met het sluiten van de twee ziekenhuizen blijven er nog zes over, waarvan er drie in staat zijn om te kunnen handelen bij noodgevallen.

De VN schat dat er slechts 29 doktoren zijn voor de 275.000 inwoners in het rebellengebied in Aleppo, meldt The Washington Post.

Rebellen

De aanvallen zijn gericht op gebieden die in handen zijn van rebellen. Het regeringsleger is bezig met een opmars om Aleppo terug in handen te krijgen. De bombardementen zijn na de beëindigde wapenstilstand vorige week geïntensiveerd.

Bij bombardementen dit weekend vielen zo'n driehonderd doden en zevenhonderd gewonden. Ooggetuigen melden dat gewonden op de vloer van de ziekenhuizen worden behandeld. De Syrische troepen hebben vrijwel heel Aleppo omcirkeld de afgelopen drie en halve week. Er wordt gevreesd dat medische benodigdheden opraken.

Dinsdag kwamen 26 mensen om bij bombardementen.

Heroveren

De troepen van president Bashar al-Assad proberen Aleppo volledig te heroveren. Een elite-eenheid rukte dinsdag op via het oosten van de stad. De Syrische staatstelevisie wist dinsdag al terreinwinst te melden.

Aleppo is al jaren voor een groot deel in handen van rebellen. Het heroveren van de stad zou een grote opsteker betekenen voor het regime van Assad. Bij bombardementen de afgelopen twee weken vielen al tientallen burgerdoden. De NAVO heeft de luchtaanvallen veroordeeld.

Een rebellenleider zegt dat grondtroepen van de overheid meer aanvallen aan het voorbereiden zijn. Het regeringsleger probeert opnieuw een vluchtelingenkamp ten noorden van Aleppo te veroveren. Zaterdag wist het leger kort het kamp in handen te krijgen, om later weer verdreven te worden na tegenaanvallen van de rebellen.

De inmiddels vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië heeft al aan zo'n 250.000 burgers het leven gekost.

Lees meer over:
Tip de redactie