Turkije arresteert 32.000 mensen sinds couppoging

Turkije heeft in het onderzoek naar de mislukte staatsgreep van 15 juli tot nu toe 32.000 aanhoudingen verricht binnen de Gülen-beweging.

Dat maakt de Turkse minister van Justitie  Bekir Bozdag woensdag bekend.

De Turkse politie arresteerde voornamelijk aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering verdenkt Gülen achter de poging tot staatsgreep te zitten. De geestelijke verblijft momenteel in ballingschap in de Verenigde Staten.

Er lopen volgens Bozdag nog zo'n 70.000 gerechtelijke procedures tegen mensen die verdacht worden van het hebben van banden met Gülen.

Gülen ontkent zijn betrokkenheid bij de couppoging. Turkije heeft Amerika formeel om zijn uitlevering gevraagd. Bozdag zegt woensdag dat Amerika heeft toegezegd binnen enkele dagen met een reactie op het verzoek te komen.

Rechtbank

Turkije is bezig met de bouw van een nieuwe rechtbank in Sincan, vlak bij de hoofdstad Ankara, om alle betrokkenen van de coup te berechten. Mogelijk moet het land extra rechtbanken bouwen om alle zaken te kunnen behandelen. "We zullen nieuwe rechtbanken bouwen als dat nodig is. Veel arrestanten worden vervolgd voor hun deelname aan een terroristische organisatie", aldus Bozdag.

Volgens hem is het mogelijk dat een deel van de 32.000 mensen vrij komt, naarmate het proces vordert.

Het land heeft de Gülen-beweging bestempeld als terroristische organisatie. De afgelopen maanden arresteerde de Turkse politie onder meer rechters, scheidsrechters, leraren, politieagenten en onderzoekers.

De Turkse premier Binali Yilderim zei eerder dat Turkije er alles aan zou doen om Gülen en zijn beweging volledig uit Turkije te laten verdwijnen.

Turkse aanklagers eisen dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt.

Video: Wie is Fethullah Güllen?

Lees meer over:
Tip de redactie