Rutte en Obama getroffen door overlijden Peres

Minister-president Mark Rutte zegt getroffen te zijn door de dood van voormalige Israëlische president en premier Shimon Peres. "Zijn lange en veelbewogen leven loopt parallel met de al even bewogen geschiedenis van de staat Israël."

Dat zegt hij in een verklaring op Facebook.

"Ik heb Peres een paar keer mogen ontmoeten. Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten. Onvergetelijk is dat hoopvolle moment in 1994, waarop hij samen met Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Arafat de Nobelprijs voor de Vrede won. Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht." Rutte verblijft op dit moment in Zuid-Korea voor een staatsbezoek.

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de voormalige Israëlische president Shimon Peres geprezen als een ''strijder voor Israël en het Midden-Oosten". Na het overlijden van Peres zei Obama dat Amerika in de schuld staat bij Peres. ''Niemand heeft zich meer ingezet voor vrede tussen onze landen dan Peres. Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden", zei Obama.

Naar verwachting zal Obama vrijdag aanwezig zijn op de begrafenis van Peres. Ook Bill en Hillary Clinton, Paus Franciscus en de Canadese premier Justin Trudeau zullen de begrafenis bijwonen. Peres wordt opgebaard in het parlementsgebouw van Israël waar het publiek afscheid kan nemen bij de kist. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Clinton

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton laat weten dat hij Peres zal missen. Hij beschrijft de Israëliër onder andere als "mijn briljante en welbespraakte vriend". "Zijn leven was een zegen voor iedereen die streeft naar vrede." Volgens Clinton heeft Israël een leider verloren die de veiligheid en welvaart van het land van het begin tot het einde verdedigd heeft. 

In aanwezigheid van Clinton tekenden de toenamlige Israëlische premier Yitzchak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1993 de Oslo-akkoorden, die het startpunt vormden van vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Peres was als minister van Buitenlandse Zaken nauw bij die onderhandelingen betrokken.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zegt dat Peres onvermoeibaar was om tot een 'tweestatenoplossing' te komen "zodat Israël veilig en harmonieus kon leven met de Palestijnen".

Trudeau laat weten erg verdrietig te zijn en dat "Shimon Peres boven alles een man van vrede was en toegewijd voor het welzijn van het Joodse volk."

Wim Kok

De Nederlandse oud-premier Wim Kok noemt Peres een baken van hoop en optimisme. ''Wij eren hem vooral door in zijn geest voort te bouwen aan een verdraagzame samenleving in het Midden-Oosten en elders in de wereld", aldus Kok.

''Ik denk met weemoed en vooral ook dankbaarheid terug aan de inspirerende bijdragen die Shimon Peres tot aan het eind van zijn leven aan het streven naar duurzame vrede is blijven leveren. Shimon was een wijs man, een baken van hoop en optimisme, die de dialoog verkoos boven conflict, die zelfs in donkere tijden bleef ijveren voor een toekomst die mensen niet scheidde, maar met elkaar verbond. Israël en de wereld verliezen een groot staatsman", luidt de reactie van Kok.

Beroerte

Peres overleed woensdag in Tel Aviv op 93-jarige leeftijd, nadat hij op 13 september een zware beroerte kreeg. Peres was in twaalf Israëlische kabinetten minister, twee maal premier en van 2007 tot 2014 president. In 1994 kreeg Peres samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede.

Lees meer over:
Tip de redactie