Griekenland wil vluchtelingen naar vasteland brengen

Griekenland wil af van de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee. "We brengen binnenkort een groot aantal migranten naar het vasteland, om de eilanden te verlichten", zei de Griekse vice-minister van Buitenlandse Zaken Nikos Xydakis woensdag. 

Hij kondigde aan dat de vluchtelingen in "bewaakte gebouwen" worden ondergebracht.

Xydakis maakt de EU-landen medeverantwoordelijk voor het geweld in Griekse vluchtelingenkampen. "De branden en de onrust in sommige vluchtelingenkampen op de eilanden zijn mede het gevolg van een gebrek aan herverdeling van vluchtelingen over de lidstaten en het gebrek aan steun van de EU-landen."

Om de migrantenstroom te controleren neemt de EU alleen nog maar erkende vluchtelingen vanuit Turkije op. Asielzoekers die op eigen houtje vanuit Turkije de oversteek wagen naar Griekenland, worden vanaf 4 april teruggestuurd.

Lijst

De teruggestuurde asielzoekers krijgen een notitie en komen onderaan een lijst te staan voor een doorreis. Ook moet Turkije asielzoekers die geen recht hebben op asiel, uit bijvoorbeeld Pakistan, Marokko of Algerije, terugnemen.

Vervolgens zal de EU voor iedere Syriër die wordt teruggestuurd er eentje opnemen, maar wel een Syriër die zich in Turkije heeft laten registreren. Deze aanpak moet de migranten ervan weerhouden om de gevaarlijke reis over de Egeïsche Zee te wagen en een einde maken aan het mensonterende verdienmodel van de mensensmokkelaars.

Lees meer over:
Tip de redactie