Voormalige president van Israël Shimon Peres (93) overleden

Shimon Peres, de voormalige president van Israël, is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt de Israëlische regering.

Het ging al langer niet goed met de gezondheid van Peres. In januari werd hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen. De voormalig politicus kreeg in september een pacemaker, omdat hij bleek te kampen met een hartritme-afwijking.

Op 13 september werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege een beroerte met ernstige bloedingen. Daarbij zou hij hersenschade hebben opgelopen. Sindsdien verbleef hij in het ziekenhuis in de stad Ramat Gan nabij Tel Aviv. De laatste week verslechterde zijn situatie snel.

Video: Shimon Peres op 93-jarige leeftijd overleden

Nobelprijs

Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van elf naar Palestina. Daar stond hij aan de de wieg van de staat Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van deze Joodse staat in Palestina.

In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement. Peres was in twaalf Israëlische kabinetten minister en tweemaal premier. Zo volgde hij in 1977 Yitzhak Rabin op als premier en deed hij dat opnieuw na de moord op Rabin in 1995.

Architect

Als politiek leider was Peres de architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, bekend als de Suez-oorlog, het Israëlische nucleaire programma, de vrede met Egypte (1979) en de vredesonderhandelingen met Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres daarvoor samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2007 werd hij president van Israël, een functie die vooral ceremonieel is. Na zijn aftreden in 2014 ontving hij diverse internationale onderscheidingen voor zijn inzet voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Uitvaart

De uitvaart van Peres vindt plaats op vrijdag. De Israëlische krant Haaretz meldt dat onder meer president Barack Obama, Bill en Hillary Clinton en paus Franciscus bij de uitvaart aanwezig zullen zijn. Ook de Britse kroonprins Charles zal naar de begrafenis gaan. Daarnaast worden regeringsleiders uit diverse Arabische landen verwacht.

Belangstellenden kunnen vanaf woensdag langs de kist lopen die staat opgesteld in het Israëlische parlementsgebouw in Jeruzalem.  

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben gereageerd op de dood van Peres. Ze zijn diep verdrietig: "Peres was geliefd bij alle mensen", aldus Netanyahu woensdag.

Lees meer over:
Tip de redactie