De Malinese rebellenleider Ahman al-Faqi al-Mahdi heeft dinsdag negen jaar cel gekregen voor het vernietigen van cultureel erfgoed in de Malinese stad Timboektoe. Dat heeft het Internationaal Strafhof (ICC) dinsdag bepaald.

Al-Mahdi had tegenover het Internationaal Strafhof al gezegd schuldig te zijn aan het vernietigen van enkele heilige plekken in het Afrikaanse land. 

Het was voor het eerst dat een verdachte bij het ICC moest voorkomen voor het vernietigen van cultureel ergfoed. Dit wordt gezien als een oorlogsmisdaad waarvoor 30 jaar cel gegeven kan worden.

Al-Mahdi vernielde in 2012 samen met zijn volgers negen mausoleums en een deur van een moskee uit de veertiende eeuw in de Malinese stad Timboektoe. 

"Edelachtbare, ik moet erkennen dat wat ik tot nu toe gehoord heb juist is en de gebeurtenissen kloppen. Ik beken schuld", zei al-Mahdi op 22 augustus toen de rechtbank de aanklacht voorlas. Ook smeekte hij om vergiffenis.

Sharia

Toeareg-rebellen, gesteund door al-Qaeda, vielen in 2012 met wapens uit Libië Timboektoe aan. Daarop werd de sharia ingevoerd en onder meer muziek, een groot onderdeel van de Malinese cultuur, verbannen. Vrouwen moesten een boerka dragen en meisjes mochten niet langer naar school. 

Al-Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging, die de islamitische wet in 2012 en 2013 in Timboektoe opdrong. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.