Een twintigjarige man heeft bekend schuldig te zijn aan het doodschieten van vijf mensen in een winkelcentrum in het Amerikaanse Burlington (Washington) dit weekend.

De Turks-Amerikaanse Arcan Cetin is maandag vijfmaal moord ten laste gelegd. Ook werd er een borgtocht van 2 miljoen dollar (zo'n 1,78 miljoen euro) geëist. 

Over het motief van de man zijn nog geen mededelingen gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat Cetin lid is van een islamitische terreurorganisatie, zegt een Amerikaanse justitiemedewerker.

Tijdens de zitting in een rechtbank in Mount Vernon toonde Cetin weinig emotie. De aanklagers moeten nog beslissen of ze de doodstraf gaan eisen.

Video: Man doodt vijf mensen bij schietpartij winkelcentrum Burlington (VS)

Politie

Cetin werd zaterdagavond aangehouden nadat de politie hem zag bij zijn huis ten zuiden van Burlington. Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat de man eerst ongewapend het winkelcentrum in kwam en later naar zijn auto toeliep om het wapen te pakken. 

De man had het wapen van zijn vader gepakt. Na de schietpartij liep hij met zijn geweer over de snelweg naar huis. 

Winkelcentrum

De schietpartij vond half acht 's avonds (lokale tijd) plaats in de Cascade Mall in Burlington, zo'n honderd kilometer ten noorden van Seattle. 

Er kwamen zeker vijf mensen om het leven en nog een ander persoon raakte gewond. Het slachtoffer verkeert in kritieke toestand.