De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko hebben maandagmiddag lokale tijd het vredesakkoord ondertekend in de Colombiaanse stad Cartagena. De overheid en de rebellen hebben vier jaar onderhandeld over het akkoord in de Cubaanse hoofdstad Havana.

In het akkoord is onder meer afgesproken dat de FARC en de Colombiaanse regering niet meer tegen elkaar vechten. Ook levert de rebellengroepering haar wapens in, in ruil voor amnestie voor oud-leden. Daarnaast mogen de oud-rebellen de politiek in.

Het verdrag werd ondertekend met een pen die is gemaakt van kogels. "Om de overgang van wapens naar onderwijs en de toekomst te illustreren", aldus president Juan Manuel Santos. Hij noemde het maandag een "historische dag". De twee in het wit geklede leiders speldden elkaar na de ondertekening symbolisch een vredesduif op. 

Verschillende buitenlandse leiders, waaronder de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Cubaanse president Raul Castro, waren aanwezig bij de ondertekening.

Voor Nederland was minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig. Hij noemde het verdrag "een grote stap naar vrede in Colombia en stabiliteit in de regio". Hij zegde daarbij steun van Nederland toe. 

In totaal woonden zo'n 2.500 mensen de ceremonie bij. Voorafgaand aan het ondertekenen werd een religieuze ceremonie gehouden.

Referendum

Voordat het akkoord definitief ingaat mag de bevolking zondag 2 oktober via een referendum stemmen over het verdrag. Bij een meerderheid voor het verdrag komt er een einde aan een strijd die al meer dan een halve eeuw duurt en ruim 220.000 mensen het leven heeft gekost. Er wordt verwacht dat het merendeel van de Colombianen voor het verdrag gaat stemmen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat Nederland de komende tijd actief bijdragen aan het uitvoeren van het vredesakkoord. Zo wordt de waarneming van het referendum gefinancierd. Daarnaast is er een bijdrage van 3 miljoen aan het EU-fonds, dat in het leven is geroepen voor onder meer de ontwikkeling van plattelandsgebieden waar de FARC actief is geweest.

Een deel van de Colombiaanse bevolking wil dat de FARC-strijders alsnog worden vervolgd. De groep maakte in het verleden vaak gebruik van geweld, ontvoeringen en bomaanslagen om hun doelen te bereiken. De FARC werd in de jaren zestig opgericht tegen de 'kapitalisering' van het Zuid-Amerikaanse land.

Demonstranten gingen maandag de straat op in Colombia.

Terreurlijst

Maandagavond schrapte de EU de FARC al van haar terreurlijst. Dat besluit ging in vanaf het moment dat het vredesakkoord was ondertekend.

De beweging had in het verleden meerdere keren een verzoek gedaan om van de terreurlijst te worden geschrapt. Sinds 2002 stond de FARC op de lijst. De tegoeden van groepen op de lijst worden automatisch bevroren en ook is het verlenen van hulp strafbaar.

De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) houdt zich momenteel vooral bezig met grootschalige drugshandel. Op het hoogtepunt van de FARC waren er zo'n 20.000 strijders, naar schatting zijn dat er nu nog ongeveer 7.000.

Video: FARC-leider en Colombiaanse president ondertekenen vredesakkoord

Gratie

Hoewel in het vredesakkoord amnestie is afgesproken voor (oud-)leden van de FARC, geldt dat niet voor Simón Trinidad, een FARC-leider die momenteel zestig jaar gevangenisstraf uitzit in de VS voor het kidnappen van drie Amerikaanse aannemers. "Simón was en is geen onderdeel van deze overeenkomst", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry maandag.

"We zijn op de hoogte dat veel mensen hier interesse in hebben, maar het is een zaak voor Justitie, niet voor Buitenlandse Zaken."