Een referendum in Italië over ingrijpende staatshervormingen zal worden georganiseerd op 4 december. Een van de belangrijkste plannen is het inperken van de macht van de senaat.

Premier Matteo Renzi wil de macht van de senaat, die nu nog dezelfde positie heeft als het lagerhuis, inperken. Volgens critici is de macht van de senaat de reden dat Italië sinds de Tweede Wereldoorlog al 63 regeringen heeft gekend.

Renzi heeft begin dit jaar zijn politieke toekomst verbonden aan de uitslag van het referendum. Nu er meer stemmen lijken te zijn voor het 'nee-kamp', lijkt de premier hierop terug te komen: hij wil niet dat het referendum om hem draait.

Eerder wilde Renzi het referendum in oktober of november houden, maar hij heeft het nu naar voren geschoven om meer tijd te winnen en het volk te overtuigen om voor het plan te stemmen.

Een maandag gepubliceerde opiniepeiling laat een nek-aan-nekrace zien tussen ja- en nee-stemmers. Zo'n 55 procent van de stemgerechtigde bevolking zou tegen het plan stemmen en 45 procent voor.

Een andere peiling laat een voorsprong zien voor het ja-kamp (44 procent) tegenover 38 procent tegen. Volgens die peiling heeft 18 procent van de stemgerechtigde Italianen nog niet besloten. 

Video: Italiaanse burgers over het referendum

Volksraadpleging

De hoogste rechtbank van Italië keurde in augustus het plan voor een volksraadpleging goed. Hiervoor werden 500.000 handtekeningen ingezameld.

De eerste nationale verkiezingen staan gepland voor 2018, maar kunnen eerder worden gehouden mocht de regering van Renzi vallen. De 41-jarige premier staat bekend als iemand die hervormingen wil doorvoeren. Recentelijk werd nog een nationale bankencrisis afgewend door een plan van Renzi.