De Syrische regering is bereid tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Muallem, maandag tegen de Libanese nieuwszender al-Mayadeen.

Volgens al-Muallem heeft de regering in Damascus "een politieke routekaart" die kan helpen een einde te maken aan de al vijf jaar slepende bloedige burgeroorlog.

Wel zouden er eerst een referendum over een nieuwe grondwet en parlementsverkiezingen moeten komen. Al-Muallem zei dat de wapenstilstand die Moskou en Washington eerder deze maand hebben opgesteld, nog niet van tafel is.

Zijn Amerikaanse collega John Kerry heeft de uitspraken over een routekaart en een eenheidsregering maandag afgewezen, omdat de regering in Damascus de stad Aleppo zo zwaar onder vuur neemt. "De mededelingen van het regime van Assad zijn vrijwel zonder betekenis op dit moment", aldus Kerry.

Homs

De regering heeft volgens staatspersbureau SANA maandag in een westelijke voorstad Homs 250 rebellen of familie van de strijders laten gaan. De evacuatie in al-Waer, circa 130 kilometer ten noorden van Damascus, is onderdeel van een overeenkomst tussen de regering en rebellen. De regeringstroepen staken de belegering en beschietingen en de rebellen trekken zich geleidelijk terug uit al-Waer.

De stad Homs was aan het begin van de burgeroorlog in 2011 een bolwerk van opposanten van president Bashar al-Assad. Na jaren van belegeringen en gevechten werden de rebellen in 2015 uit het grootste deel van Homs verdreven. De regering poogt nu het 150 kilometer noordelijker gelegen Aleppo te heroveren.