De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil een eigen buitenlandse politiek voeren, onafhankelijk van de Verenigde Staten. Hij is van plan dit jaar Rusland en China te bezoeken om "allianties te openen", zei hij maandag.

Met China hebben de Filipijnen een geschil over de Zuid-Chinese Zee. Een arbitragehof in Den Haag verwierp in juli de Chinese aanspraken op de wateren, in een zaak die door de Filipijnse regering was aangespannen.

Duterte zei dat de Filipijnen niet betrokken willen raken bij een maritiem conflict, mocht dat door de VS worden begonnen. Dit ondanks een verdrag uit 1951, dat ook volgens Duterte zelf Manilla verplicht Washington te steunen.

"Ik sta op het punt de Rubicon tussen mij en de VS over te steken'', zei Duterte. "Het is een punt waarop geen terugkeer meer mogelijk is."

Duterte valt bijna dagelijks uit naar de VS, de voormalige koloniale macht in de Filipijnen. Maandag beschuldigde hij Washington van "hypocrisie" en zei hij dat de Amerikanen nog steeds "de baas over ons spelen". 

Narcotica

De VS hebben onder meer kritiek op zijn aanpak van het narcoticaprobleem in zijn land, die er voornamelijk uit bestaat drugshandelaren en -gebruikers te doden. Sinds Duterte op 30 juni zijn ambt aanvaardde heeft die campagne dagelijks gemiddeld meer dan veertig mensenlevens geëist.

Het is nog onduidelijk welke uitwerking de uitbarstingen van Duterte op de betrekkingen met VS zullen hebben. In de eerste helft van oktober staan gezamenlijke militaire oefeningen gepland.