De Franse president François Hollande heeft maandag Calais bezocht voor overleg over het vluchtelingenkamp aldaar. Hollande beloofde de ''vermoeide inwoners'' dat ''een oplossing nabij'' is, meldt de plaatselijke pers. 

Het kampement moet voor het einde van het jaar "voorgoed" verdwenen zijn, beloofde hij.

Veel inwoners van Calais gingen afgelopen maand de straat op uit onvrede over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzaken die in Calais een kans op een oversteek naar Groot-Brittannië afwachten.

Hollande sprak in Calais met bestuurders, politieagenten, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, maar ging niet naar het provisorische vluchtelingenkamp dat bekend staat als 'de jungle' zelf. Hij riep tijdens het bezoek de Britten op ''hun verantwoordelijkheid te nemen en Frankrijk te helpen''.

Video: Hollande belooft inwoners vluchtelingenkamp Calais oplossing 

Ontmantelen

De president beloofde onlangs het kamp geheel te ontmantelen. Hij wil de bewoners verdelen over opvangcentra in heel het land. Dat zou nog voor de winter invalt moeten gebeuren.

De jungle in Calais zou rond de achtduizend migranten tellen. Bij hun pogingen om aan boord van vrachtwagens of schepen op weg naar de overkant van het Kanaal te geraken en bij onderlinge ruzies vielen afgelopen jaren zeker twaalf doden.

Hollande sprak zich niet uit over het lokale plan een muur te bouwen langs de snelweg om migranten te weren.