De Franse president Francois Hollande heeft een plan bedacht voor de ontmanteling van het migrantenkamp bij Calais. Hollande wil de duizenden 'bewoners' verspreiden over opvangcentra in het land.

Het is de eerste keer dat Hollande met een gedetailleerd plan komt voor de ontmanteling van het kamp. Volgens de president krijgen de migranten vier maanden de tijd om asiel aan te vragen in Frankrijk.

Hollande kreeg eerder al forse kritiek op de slechte omstandigheden waarin de migranten wonen in het kamp. Zelf had hij al toegegeven dat de omstandigheden "onacceptabel" zijn.

Eerder dit jaar werd een gedeelte van het kamp al gesloopt, maar toch blijft het aantal vluchtelingen in het kamp oplopen. In juni waren er volgens de Franse overheid ongeveer 4.500 vluchtelingen. Dit aantal is in de afgelopen maanden opgelopen tot ongeveer zevenduizend. Humanitaire organisaties stellen dat er momenteel zelfs zo'n negenduizend migranten in het kamp wonen. 

Verkiezingen

Tijdens de Franse presidentsverkiezingen in 2017 zal de vluchtelingenproblematiek een belangrijk onderwerp worden. Mogelijk hangt het besluit van Hollande om het kamp te sluiten hiermee samen.

De president maakte zijn plannen bekend tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in Tours, ruim tweehonderd kilometer ten zuidwesten van Parijs. De verschillende opvanglocaties bieden volgens Hollande ruimte aan veertig tot vijftig migranten. "Er zouden geen kampen mogen zijn in Frankrijk", stelde Hollande tijdens zijn bezoek.

In totaal mogen de migranten vier maanden verblijven op die locaties. Daar wordt gekeken of zij voldoen aan de asieleisen. Als dit niet het geval is worden de migranten uitgezet.