De familie van Keith Scott, de man die dinsdag door een agent werd doodgeschoten in de stad Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina, heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de aanloop naar de schietpartij.

Op de beelden is te zien hoe agenten de auto van Scott onder schot houden en hem sommeren zijn wapen te laten vallen. De vrouw van Scott, die de beelden maakte, roept naar Scott dat hij uit de auto moet komen en tegen de agenten dat haar man geen wapen heeft.

Volgens haar leidt Scott aan traumatisch hersenletsel en heeft hij net medicijnen ingenomen.

“Doe het niet”, roept Rakeyia Scott een aantal keer tegen haar man, waarna schoten klinken. Daarna is een man op de grond te zien met agenten om hem heen. In de video, die van tientallen meters werd gefilmd, is het schieten niet te zien. Ook is het niet te zien of Scott wel of niet een wapen droeg.

Een bron dicht bij het onderzoek naar de dood van Scott meldde vrijdag aan CNN dat de politie op de plek van de schietpartij een geladen wapen heeft gevonden, met daarop vingerafdrukken en DNA-sporen van Scott.

Politiebeelden

Familieleden van Scott hebben de politie opgeroepen het videomateriaal van het fatale moment, dat door de agenten is gemaakt, vrij te geven. Dit is afgelopen week echter moeilijker gemaakt door een lokale wet, die de autoriteiten pas in staat stelt politiebeelden vrij te geven na een gerechtelijk bevel daartoe.

Presidentskandidate Hillary Clinton steunt de oproep om politiebeelden van het neerschieten van Scott vrij te geven. De Democrate kondigde aan zondag een bezoek te brengen aan Charlotte. Maar de burgemeester, die bang is voor overbelasting van de ordediensten, verzocht Clinton haar komst uit te stellen. De Clinton-campagne deed dit ook, naar eigen zeggen na gesprekken met vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap.

Onrust

Het is al een paar dagen onrustig in North Carolina nadat Scott werd neergeschoten. Honderden mensen gingen de straat op. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag werd gedemonstreerd.

De politie greep alle avonden in nadat demonstranten tijdens of na protestmarsen groepjes agenten omsingelden. Ook werd er vuurwerk en puin naar de agenten gegooid en werden winkels geplunderd.

De politie gebruikte meerdere malen traangas en rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven. De burgemeester heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft de lokale politie versterking gekregen van de Nationale Garde om de rust te bewaren.

Tijdens de rellen van woensdagavond zijn 44 mensen gearresteerd en raakten negen mensen gewond. Een man is donderdagavond overleden nadat hij was neergeschoten tijdens de rellen.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten
Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten