De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag zijn veto gebruikt om te voorkomen dat nabestaanden van de aanslagen in New York op 11 september 2001 Saudi-Arabië kunnen vervolgen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam twee weken geleden hiervoor een wet aan. De verwachting was al dat Obama zijn veto over de wet zou gaan uitspreken.

Gezien de grote meerderheid voor de wet, bestaat de mogelijkheid dat het Congres Obama's veto wegstemt. Ook de democratische senator Chuck Schumer gaat daarvan uit. Het zou voor het eerst in zijn twee termijnen als president zijn dat Obama door het Congres wordt teruggefloten.

Tegenstander

De regering-Obama is tegenstander van dit wetsontwerp, officieel 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' genoemd, omdat andere landen het als excuus zouden kunnen gebruiken om Amerikaanse diplomaten, militairen of bedrijven voor de rechter te slepen.

Eerder hadden zowel de leden van het Huis van Afgevaardigden als van de Senaat wel ingestemd met de wet. Schumer zei dat ze dat "snel en vastberaden'' zullen herhalen om het veto van Obama te overrulen. Daarvoor is in beide kamers een tweederde meerderheid nodig. Het is echter onduidelijk hoeveel Democraten hun president afvallen zo vlak voor de verkiezingen.

Medeplichtig

Over Saudi-Arabië gaan al langer verhalen dat het medeplichtig was aan de terreurdaden. De regering in Saudi-Arabië heeft altijd ontkend ook maar iets te maken te hebben met de aanslagen. Een groot deel van de daders is afkomstig uit het land.

De regering van de VS gaf in juli 28 geheime pagina's vrij over het onderzoek naar mogelijke bemoeienis van Saudi-Arabië bij de aanslagen van 11 september. Het Witte Huis liet weten dat de informatie geen bewijs levert van betrokkenheid van dat land.

Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.