De schade die de aardbeving van vorige maand in Midden-Italië heeft aangericht, wordt geschat op ongeveer 4 miljard euro.

Maar de getroffen burgers mogen erop rekenen dat alles weer wordt zoals het was, verzekerde premier Matteo Renzi vrijdag.

Ruim 2.500 mensen verblijven nog in tenten. Waarschijnlijk kunnen velen komend weekeinde verhuizen naar een comfortabeler onderkomen, beloofde de Burgerbescherming volgens Italiaanse media.

De autoriteiten willen zo snel mogelijk beginnen met de wederopbouw. Veel aardbevingsslachtoffers nemen de toezeggingen echter met een korrel zout, met de nog altijd niet voltooide herbouw van het in 2009 verwoeste L'Aquila in gedachte.

Bouwvoorschriften

De nieuwe huizen voor de gedupeerden worden aardbevingsbestendig gebouwd, zei de coördinator die door de regering is aangesteld voor de klus. Volgens deskundigen ontbrak het daaraan bij veel vorige maand ingestorte panden. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke overtredingen van de bouwvoorschriften.

De aardbeving, die 297 mensen het leven kostte, voltrok zich komend weekeinde precies een maand geleden. De aarde is nog altijd onrustig in het rampgebied. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er weer naschokken gevoeld.

Video: Drone filmt ravage