Een man die was neergeschoten tijdens een betoging tegen politiegeweld in Charlotte, in de Amerikaanse staat North Carolina, is overleden in het ziekenhuis. De 26-jarige Justin Carr was naar verluidt in zijn hoofd geschoten, berichtte de Charlotte Observer.

Het is volgens de lokale krant nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de schietpartij. De politie wil niet zeggen of al een verdachte in beeld is. De gemeente Charlotte liet eerder wel weten dat het fatale schot in elk geval niet is gelost door de politie.

Een inwoner van Charlotte verklaarde tegenover persbureau Reuters dat Carr voor hem stond toen hij werd geraakt. "Ik dacht eerst dat het niet dodelijk was, omdat de politie aan het schieten was met rubberen kogels'', aldus de getuige.

Omstanders zouden het slachtoffer enkele minuten op de grond hebben laten liggen voordat ze hem omdraaiden. Er bleek bloed uit zijn hoofd te komen.

Tijdens de rellen die woensdagavond (lokale tijd) plaatsvonden in de Amerikaanse staat North Carolina werden 44 mensen gearresteerd. Negen burgers raakten gewond.

Noodtoestand

In Charlotte werd donderdag de noodtoestand uitgeroepen. De situatie liep uit de hand toen demonstranten tijdens een protestmars groepjes agenten omsingelden. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels om betogers uiteen te drijven. De actievoerders gooiden op hun beurt met vuurwerk en puin naar de agenten.

Niet alle agressie is gericht tegen de politie. Zo plunderden betogers een winkel en gingen vuilnisbakken in vlammen op. Sommige demonstranten reageerden boos op de chaotische toestanden.

Sinds donderdag geldt ook een noodklok in Charlotte, van 12.00 uur 's nachts tot 06.00 's ochtends. De politie in de stad heeft inmiddels ook versterking gekregen van de National Guard. De troepen bewaken gebouwen, zodat de politie meer middelen heeft om relschoppers aan te pakken.

Politiefunctionaris Mike Campagna heeft CNN laten weten de avondklok niet al te streng te zullen handhaven, mits de protesten vreedzaam blijven. "We kunnen het uitgaansverbod inzetten als zaken uit de hand lopen. Hopelijk is dat niet nodig.''

Rellen in North Carolina na schietincident in Verenigde Staten
Rellen in North Carolina na schietincident in Verenigde Staten

Protest

Mensen gingen de straat op nadat een 43-jarige zwarte Amerikaan werd gedood door een eveneens zwarte agent. Het incident vond plaats op een parkeerplaats op de universiteitscampus.

Het slachtoffer zou met een vuurwapen in zijn hand zijn uit de auto zijn gestapt, waarop hij werd beschoten. De politie stelt dat het wapen dat de man bij zich had op de plek van het schietincident is gevonden.

Volgens de dochter van het slachtoffer was haar vader echter niet gewapend. 

De politie wil vooralsnog de opname van de schietpartij niet vrijgeven. Pas als er "een dringende reden is om dat te doen", wordt er gehoor gegeven aan het verzoek van de familie.

Volgens persbureau AP zou op de film niet te zien zijn dat de man een wapen richtte voordat hij werd neergeschoten.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten
Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten