De agente die onlangs een ongewapende zwarte man doodschoot in Tulsa in de staat Oklahoma is aangeklaagd voor doodslag.

Betty Shelby, zoals de agente heet, schoot de 40-jarige Terence Crutcher dood, wiens auto midden op de weg stond.

Volgens Shelby zou Crutcher haar opdrachten niet hebben opgevolgd. Ze schoot vervolgens wegliep met zijn handen boven zijn hoofd en toen iets uit zijn auto probeerde te pakken.

Op videobeelden vanuit een helikopter en op beelden van een camera in de auto is te zien dat Crutcher wegliep van de agente met zijn handen omhoog. Het is niet te zien of het slachtoffer op een later moment zijn handen omlaag beweegt.

De familie van Crutcher zegt dat de beweringen van Shelby niet kloppen. Zo zou het bijvoorbeeld niet mogelijk geweest zijn voor Crutcher om iets uit de auto te halen omdat het raam van het voertuig gesloten was. De politie heeft gezegd geen wapen te hebben aangetroffen bij Crutcher of in zijn auto. 

Gevangenisstraf

"Ondanks dat ze is aangeklaagd, wordt aangenomen dat Shelby onschuldig is totdat zij door een rechter of jury wordt veroordeeld", aldus de Amerikaanse Officier van Justitie. Indien Shelby schuldig wordt bevonden kan ze een gevangenisstraf krijgen van minstens vier jaar.

Volgens de advocaat van Shelby was Crutcher onder de invloed van de drug PCP (ook bekend als angel dust). De politie maakte tegenover de krant Tulsa World bekend dat de drug is aangetroffen in de auto.